Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php:93) in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/sg-cachepress/core/Supercacher/Supercacher_Helper.php on line 46
Året drypper af | HABITAT:AARHUS

Året drypper af

Året drypper af

Der er en egen melankolsk stemning i årets sidste måneder.

Tågen hyller landskabet morgen og aften, regnen vælter ned i dagevis, klare solskinsdage varmer kortvarigt, men bærer vinterfrosten i sig, når solen går ned. De første blade falder på havegangen, trækfuglene forlader landet i etaper, i november er de sidste flokke væk, og pattedyr som flagermus og pindsvin er gået i hi.

Det er tid til at få de sidste frugter og grøntsager i hus, det er så småt tid til at tage afsked med årets og høstens overflod.

Men det sene efterårslandskab rummer sin egen skønhed, når blade på træer og buske kortvarigt flammer op for siden at falme hen og til sidst bare stå med nøgne, dryppende grene.

Farveskiftet skyldes, at sollyset bliver mindre, og det får bladene til at holde op med at producere det grønstof, klorofyl, som gør bladene grønne og omdanner sollys til energi til træerne. Når træerne ikke længere producerer klorofyl, bliver de andre farvestoffer i bladene tydeligere, og derfor er nogle blade gule, andre røde eller orange eller brune. Til sidst falder de helt af.

Måske har farveskiftet også en anden funktion. En teori er, at de flammende farver, som får os til at gå amok med kameraet, i virkeligheden er advarselsfarver, som skal få skadelige insekter som bladlus til at holde sig væk. Træets budskab er, mener nogle eksperter, et ‘du kan gode spare dig, jeg er sund og rask og kan forsvare mig, så du får ikke noget ud af det’.

Men for os andre er det bare om at nyde efterårets særlige stemning, hvor der kan gemme sig uventede oplevelser i en dråbe på et solbærblad.

000

onsdag d. 25. november

7°C

skydække

torsdag

9°C

fredag

6°C

lørdag

5°C

Tags

Instagram

    000