Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Birk til bøvl og begejstring | HABITAT:AARHUS

Birk til bøvl og begejstring

Birk til bøvl og begejstring

Museører kaldes de, de små og spæde birkeblade, som varsler rigtigt forår, når birken springer ud i løbet af april. De kan bruges i en salat eller en urtete, og birkerisene er også hyppigt brugt som fastelavnsris eller pynt i en vase – et løfte om varmere og lysere tider forude.

Birkens udspring er ikke så imponerende som bøgens, der på få dage forvandler en nøgen vinterskov til en katedral af neongrønt. Til gengæld er en birkeskov hele året fyldt med lys og luft og fjeldstemning, for birken lader i modsætning til bøgen lyset slippe ned på skovbunden, så der er plads til græsser og urter.

Birkens udspring er nu ikke kun en glædesbebuder. For mange er det startskuddet til måneder med ulidelig pollenallergi, træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Der er mindst en million pollenallergikere i Danmark, og forskerne venter, at der bliver langt flere i fremtiden. Birketræet er en af de planter, som allerflest er allergiske overfor, og derfor er det trods sine mange gode egenskaber på vej væk som bytræ i flere større byer.

Også Aarhus Kommune har besluttet, at der ikke længere skal plantes birk på offentlige arealer. Helt undgå birkepollen kan man ikke på den måde, for de blæser også til os fra nabolande. Men forskning har vist, at det først og fremmest er træerne tæt på, som volder problemer.

Birken og dens forårsmuseører vil derfor blive et sjældnere syn i vores byer. Men i villahaverne og i den fri natur er der stadig mulighed for at glæde sig over et forår så lysegrønt som håbet.

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000