Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
By og fuglefjeld | HABITAT:AARHUS

By og fuglefjeld

By og fuglefjeld

Der bliver gjaldet igennem, når sølvmågerne indtager Aarhus. Mågerne er sociale fugle, som ruger i kolonier, og de højlydte mågeskrig er både signal til artsfæller om, at ‘her vogter jeg’, og besked til ungerne om, at mor og far – og mad – er i nærheden. For mange århusianere er mågeskrigene en plage, ikke mindst om sommeren, hvor de er ekstra høje i yngletiden, og det er lyst det meste af døgnet.

For os mennesker er det et sammenstød mellem kultur og natur, for mågerne er det bare en del af den kamp om territoriet, de har udkæmpet i hundredtusindvis af år. For mågerne er vores huse, flade tage og altaner og gesimser ikke en by, det er et perfekt fuglefjeld med masser af føde.

Mågerne er ikke alene om at have taget byen til sig. Duerne er et andet eksempel, klippeduerne er stort set identiske med vores tamduer og lever på samme vis, blot med klipper som foretrukne redepladser i stedet for menneskeskabte gesimser. Vandrefalken er flyttet ind på havnen i Aarhus, også den kommer oprindeligt fra klippelandskaber, som den genfinder i byens lodrette og vandrette husflader og tage.

Mursejlerne, hvis skingre skrig giver ekko mellem husmurene, når de i rasende fart kommer flyvende, er også vant til klippelandskaber. Og sådan har vi skabt et perfekt landskab for mange fugle, som foretrækker at ruge højt oppe, hvor de ikke risikerer at få æggene spist af en ræv eller andre æggetyve. Højt til vejrs er der tryghed – det er ikke kun mennesker, som har penthousebeliggenheden i høj kurs.

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000