Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php:93) in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/sg-cachepress/core/Supercacher/Supercacher_Helper.php on line 46
Byen ved åens udmunding | HABITAT:AARHUS

Byen ved åens udmunding

Byen ved åens udmunding

Aros hed byen engang, på olddansk betyder det åens munding, og at byen ligefrem har taget navn efter den fortæller, hvor vigtig åen har været. Vandløbet blev dannet i seneste istid, og det var allerede før Vikingetiden en vigtig færdselsåre, ligesom vadestedet Immervad havde status af kongelig hærvej.

Mennesker har haft glæde af åen som både vandvej, spisekammer og til drift af vandmøller. Ikke alle møller var til maling af korn, her var f.eks. også stampemøller til at blødgøre huder og skind samt det grove vadmelsklæde af uld, som det ville have været umuligt at holde ud at have på, hvis det ikke var stampet først.

 

Vandmøllerne er et tidligt eksempel på, hvordan vi mennesker har tæmmet naturen til vores egen fordel, men efterhånden blev åen mere til besvær end til nytte, og i 1930’erne blev Aarhus Å dækket over, og det før så rene vand blev efterhånden forurenet med spildevandet fra by og industri. I dag er åen fri og ren igen, og nu bidrager den med vigtige rekreative muligheder for byens borgere. En del af de oplevelser, som åen byder på i dag, er fuglelivet.

 

Man kan opleve troldænderne, der ligger på vandet en kold vinterdag og dykker efter snegle eller anden føde på bunden af åen, og med foråret kommer mange af Danmarks sangfugle til pilemoserne langs åen.

 

Den mest iørefaldende af pilemosens sangere er nattergalen, som har en særligt stor bestand i pilemosen, der findes mellem Brabrandstien og Aarhus Å. Nattergalens sang kan høres i skumringen fra midt i maj og en god måneds tid frem.

 

000

onsdag d. 25. november

7°C

skydække

torsdag

9°C

fredag

6°C

lørdag

5°C

Tags

Instagram

    000