Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php:93) in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/sg-cachepress/core/Supercacher/Supercacher_Helper.php on line 46
De muntre vagabonder | HABITAT:AARHUS

De muntre vagabonder

De muntre vagabonder

Pludselig en forårsdag ud af det blå lyder en kvidren og en pludren. Der går lige et par sekunder, før lyden er genkendt, men så er der også væg til vægsmil ved lyden: Svalen er kommet! Og nok gør en svale ingen sommer, ifølge ordsproget, men sommeren føles inden for rækkevidde, når landsvalerne muntert begynder at melde deres ankomst i begyndelsen af april.

Svalerne er kun nogle få lune sommermåneder i Danmark. Allerede i august begynder de første svaler at trække sydpå igen, nogle af dem overvintrer så langt sydpå som Sydafrika, og de fleste af vores svaler trækker til området syd for Sahara.

Engang troede man, at svalerne overvintrede på bunden af en sø, men H.C. Andersen vidste bedre og lod Tommelise flyve på en svale til de varme lande, så hun kunne få den fineste blomsterprins til mand.

Hvad får svalerne til at vælge sådan en vagabondtilværelse? Som altid i naturen er svaret overlevelse. Konkurrencen om føden er hård, og i sommerkvartererne mod nord er der færre, som skal slås om de samme insekter. Derfor vover svalerne det lange, seje træk.

Svalerne siges at bringe lykke, hvor de bygger rede, og det har været noget nær helligbrøde at slå svaler ihjel eller at ødelægge deres reder. I dag er vi mindre tolerante over for det griseri, der kan blive under en svalerede, eller som her på cyklen, der er fisket op fra åen, men rederne må ikke fjernes i yngletiden. Samtidig har svalerne de senere år fået sværere ved at finde redesteder, så byd dem velkommen, og nyd de oplevelser det giver at følge svalefamilien på nært hold.

 

000

onsdag d. 25. november

7°C

skydække

torsdag

9°C

fredag

6°C

lørdag

5°C

Tags

Instagram

    000