Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php:93) in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/sg-cachepress/core/Supercacher/Supercacher_Helper.php on line 46
Den røde løber | HABITAT:AARHUS

Den røde løber

Den røde løber

Det røde egern vækker altid glæde, når den kommer springende. Med hårduskene på ørerne, den lange buskede hale og det vakse ansigt opfylder den gesvindte gnaver alle krav om nuttethed.

I løbet af efteråret samler egernene forråd af forskellige nødder og andre frugter. De kan ses hoppe rundt i en hasselbusk og fylde kinderne med nødder, inden de graver nødderne ned et sikkert sted. Forrådet fungerer som supplement til frø fra grankogler og skal holde hele vinteren.

 

Når foråret kommer, og der skal opfostres unger, ser menukortet helt anderledes ud. Det nuttede egern er pludselig blevet et effektivt rovdyr, der plyndrer fuglereder for æg og unger, men ellers består den animalske del af føden af insekter og larver.

 

Egern kan også med stor snilde hejse mejsekugler op og guffe løs af dem, lige som det ikke helt sjældent er gæst på foderbrættet, hvor det kan gøre et pænt indhug i det foder, som var tiltænkt fuglene. I Aarhus ses egernet hyppigst i byens parker og de bynære skove, hvor der er pæne bestande af de klatrende pelstotter, som her som regel er røde eller brune. Den næsten sorte variant ses sjældnere.

 

Nogle gange hører man egernet, før man ser det. Den buskede fætter er blevet kaldt ‘skovens gode humør’, men det kan også skælde ud, hvis man kommer for tæt på dets territorium. “Tjuk-tjuk” lyder det så insisterende fra grenene deroppe: “Jeg har set dig, du, og du kan godt skride, det her er mit sted”. Man skal ikke tage det personligt.

 

000

onsdag d. 25. november

7°C

skydække

torsdag

9°C

fredag

6°C

lørdag

5°C

Tags

Instagram

    000