Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Døden giver liv | HABITAT:AARHUS

Døden giver liv

Døden giver liv

Det er katten, der er centrum i billedet, synlig som den er med sin hvide pels og sit blik stift rettet mod … hvad? En mus formentlig.

Men for en biolog er det noget andet ved fotoet, som springer i øjnene. Det viser en udpræget mangelvare i den danske natur: Et væltet træ som får lov at at ligge og falde hen i den proces, som man kan kalde forrådnelse, nedbrydning eller kort og godt død. Men ude i naturen gælder der den regel, at den enes død er den andens brød.

 

I samme øjeblik et træ er dødt, mister det sine forsvarsværker, og en mængde svampe får nu pludselig frit spil. De nedbryder plantefibrene, som består af stofferne cellulose og ligning, groft fortalt træets svar på armeringsjern og beton, og imens koloniserer biller af alskens slags træet for at leve af svampene. Og de giver igen føde til andre dyr, blandt andet fugle. Et væltet træ er et helt lille økosystem, som udvikler sig i en række stadier, indtil der om 20-30 år kun er frugtbar muld tilbage. Netop derfor er de døde træer så værdifulde i naturen og en lige så central del af en sund skov som de levende.

 

Katten i træet vil med sin iøjnefaldende pels have svært ved at gemme sig og dermed have dårligere chancer som rovdyr end sine mere diskrete artsfæller. Men vores tamkatte er en faktor i den danske natur. I modsætning til hunde har de stort set alle vilde instinkter i behold, og i løbet af det sekund det tager katten at smyge sig gennem kattelemmen, forvandler den sig fra kæledyr til killer. Det har været mange mus og fugles skæbne.

 

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000