Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Edderkoppen gør klar til fest | HABITAT:AARHUS

Edderkoppen gør klar til fest

Edderkoppen gør klar til fest

En fredag aften i april. Vejene myldrer med festglade folk på vej til og fra restauranter og barer langs åen. Måske summer den varme forårsaften af små fluer og natsværmere, måske synger solsorten fra nærmeste tagryg.

Men ikke alt er idyl. Under gelænderet langs åen sidder en bolværksedderkop i sit spind og venter på at få næste festmåltid leveret til døren. Bolværkseddekoppen er et rigtigt natdyr. Om dagen gemmer den sig, så man ser den kun, hvis man begiver sig ud i nattemørket og ser sig om efter den.

 

Spindet er lavet af klistrede silketråde og har det ene formål at indfange nattens mylder af insekter, så edderkoppen kan få stillet sin sult. De tynde tråde er så stærke, at de sagtens kan holde en natsværmer fanget.

 

Navnet har edderkoppen fået, fordi den som regel befinder sig på bolværk og broer tæt ved vand. I naturen ville den have valgt klipper, men den er godt tilfreds med vores byggeri, og de mange lys er en fordel for den. De tiltrækker insekter om natten.

 

På engelsk kaldes den bridge spider og grey cross spider, grå korsedderkop, og ved første blik kan den også ligne vores velkendte korsedderkop, som den er en fjern fætter til.

 

Amerikanerne har givet den et tredje navn: high rise spider, højhus-edderkoppen. I byer som Chicago er bolværksedderkoppen i den grad gået i land og lever nu i sus og dus blandt skyskraberne. De kommer op i højderne som helt unge ved hjælp af fænomenet ‘flyvende sommer’, hvor de har løftet sig med bagkroppen i vejret, skudt en smule silketråd ud og ladet sig bære op ad med vinde og luftstrømme. Ottebenet opportunisme.

 

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000