En farvestrålende budbringer

En farvestrålende budbringer

“Marie, Marie, Marolle; flyv op til Vorherre og bed om godt vejr i morgen”. Mariehønen er et populært insekt, hvad der afspejler sig i både rim og remser og det utal af daginstitutioner, der gennem tiden er opkaldt efter den farvestrålende, runde bille.

Billen selv er navngivet efter jomfru Maria. Det er ikke sikkert hvorfor; en forklaring er, at pletterne er jomfru Marias tårer, da hun græd under korset, mens den røde farve symboliserer Jesu blod. En anden fortælling er, at en gruppe bønder så deres afgrøder ødelagt af bladlus og andre insekter, og de bad jomfru Maria om hjælp. Hun hørte bønnen og sendte store flokke af mariehøns, og de spiste insekterne og reddede høsten.

Den beretning er der noget sandhed i. Mariehøns er en gave i haven og drivhuset, hvor billernes appetit kan erstatte insektgifte i kampen mod f.eks. bladlus. Den syvplettede mariehøne er den mest almindelige, men
der er over 50 forskellige slags mariehøns, som varierer i farve og antallet af prikker. De skrappe farver er formentlig med til at beskytte dem – i naturen er det et signal om, at ‘jeg er giftig og smager grimt’. Nogle gange virker det. Mariehønen har et trick til i posen, den kan spille død og udskille en bitter, gullig væske, som frastøder de dyr, som ellers ville æde den.

Hvis mariehøns er sultne og ikke kan finde bytte, sætter de i samlet flok mod blandt andet strande, hvor de begynder at bide gæsterne i jagt på mad. Så kan man godt få lyst til at sende dem til Vorherre på anden vis end med en from bøn.

000

torsdag d. 24. september

15°C

spredt skydække

fredag

15°C

lørdag

14°C

søndag

20°C

Tags

Instagram

    000