Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
En sjælden klippegæst | HABITAT:AARHUS

En sjælden klippegæst

En sjælden klippegæst

Hvem skulle have troet, at den gamle jernbanebro over Aarhus Å ved Trebroer skulle være hjemsted for en af Danmarks sjældneste planter? Ikke desto mindre er det tilfældet. Rundfinnet radeløv hedder den, og i Sydeuropa findes den mange steder, hvor den vokser i klippesprækker.

I det flade Danmark er det ikke en naturtype, som findes andre steder end på Bornholm, og artens største bestande i Danmark findes da også netop på Bornholm. I resten af landet finder rundfinnet radeløv levesteder på de menneskeskabte klipper, f.eks. kirkegårdsdiger og gamle broer som her, hvor arten har sit eneste levested i Østjylland.

 

Det er endnu et eksempel på, at naturen langt fra altid findes i de omgivelser, hvor vi forventer det. Rundfinnet radeløv ænser ikke, om voksestedet er menneskeskabt eller naturligt, den søger blot det særligt varme og tørre klima, som ofte findes i klippelandskaber.

 

Rundfinnet radeløv er ikke den eneste art, der trives i de menneskeskabte klipper. For mange fugle danner byernes højhuse perfekte ynglesteder, der til forveksling ligner dem, de brugte, før vores byer kom til.

 

Det gælder bl.a. den langvingede og lynhurtige mursejler, som oprindelig yngler i klipperevner og på afsatser, men som i dag finder egnede levesteder under tagsten og på gesimser på høje bygninger. Den er en af de trækfugle, som kommer senest til landet, og når de elegante flyvere indtager luftrummet over byen en lun aften med deres karakteristiske sriiiiiiiisriiiiiii, er det for alvor sommer i Aarhus.

 

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000