Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
En tilflytter fra landet | HABITAT:AARHUS

En tilflytter fra landet

En tilflytter fra landet

For bare et par årtier siden var fiskehejren stadig sådan et lidt eksotisk indslag i vores byer. Nu er den for alvor blevet en byfugl, som nogle steder er så tam, at den kan fodres med hånden.

Her ved slusen ved udløbet fra Aarhus Å står hejren på fotoet nu selv for middagsmaden. Hejren har en særlig jagtteknik. Den vader langsomt ud og står så bomstille, mens den spejder ned i vandet. Den har meget skarpe øjne, så hvis vandet ellers er klart, har den ingen problemer med at få øje på sit bytte, hvad enten det er fisk eller frøer. På land kan den også tage små mosegrise eller mus f.eks.

Når den ser et bytte, harpunerer den det med sit lange spidse næb, og den kan snuppe selv ret store fisk. Den er en meget effektiv fisker, hvad ganske mange ejere af havedamme har måttet erkende gennem tiden. En sulten hejre kan plyndre havedammen på ganske kort tid.

Uden for byerne er hejren som regel stadig en ret sky fugl, og den har også været kraftigt jaget, blandt andet for sine fjer, der blev brugt som hattepynt til fine damer. Men i 1980 blev hejren fredet, og siden er bestanden tredoblet, selv om der kan være store udsving fra år til år.

Hejren bygger rede i høje træer, og selv om den fisker alene, yngler den som regel i kolonier. De er meget forskellige i størrelse, nogle består kun af et par håndfulde fugle, andre af flere hundrede par. Nogle hejrer bliver her vinteren over, mens de fleste trækker væk. Fryser de ferske vande til, søger den ud mod kysterne og fortsætter fiskeriet der.

 

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000