Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Fisker i tropeudstyr | HABITAT:AARHUS

Fisker i tropeudstyr

Vilde duer i byens bjerglandskab

Når man en vinterdag går en tur i Botanisk Have, hører man pludselig et højt, gennemtrængende ”psiiiiiit” ovre fra rhododendronerne. Og man går bare videre. Der er jo så mange lyde inde i byen.

Men hvis man ved en smule om fuglene, stopper man brat op. Det dér, det er en isfugl! Kikkerten bliver sat i fuld alarmtilstand, og man spejder intensivt efter fuglen. Isfuglen ligner en tropefugl, og den burde være let at få øje på, men det er den ikke. Når den sidder bomstille, falder den med sine røde og blå farver bemærkelsesværdigt godt ind i landskabet mellem vegetation og vand. En gang imellem er man dog heldig.

 

Isfuglen lever af småfisk, som den fanger i styrtdyk fra sin udsigtspost, som regel grene der hænger ud over vandet, så fuglen har godt overblik. Fiskene aflives med kraftige slag mod en gren og sluges hele.

 

Når man vinteren igennem ser isfuglen i Botanisk Have, er det derfor et tydeligt tegn på, at der er fisk. Det er også et tegn på, at vandet er rent. Isfuglen skal kunne se sit bytte. Den store indsats for at bremse forureningen fra byernes og industriens spildevand har derfor også hjulpet isfuglen.

 

I hårde isvintre har isfuglene store problemer med at finde føde, og op imod 90 pct. af bestanden kan dermed gå til grunde. Efter ganske få år er bestanden dog tilbage på de 3-400 ynglepar, som i dag findes i Danmark. Navnet isfugl har i øvrigt ikke noget med is og vinter at gøre, selv om den oftest ses i vinterperioden. Det er afledt af det tyske eisvogel, jernfugl, fordi dens fjerdragt skinner metallisk.

 

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000