Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Frømænd og frøkener | HABITAT:AARHUS

Frømænd og frøkener

Frømænd og frøkener

En aften i marts bliver stilheden pludselig brudt. En lav, snurrende lyd – som en dårligt tunet knallert i det fjerne – trænger gennem luften.

Måske går der lige et sekund eller to eller mere, før man holder op med at forbande den larmende motorbølle. For det er jo frøerne! De butsnudede frøer er vågnet op af vinterdvalen og har sat kursen mod deres vandhuller rundt om i byen, og nu gælder det for frømændene om at lokke en frøken til, så slægten kan videreføres.

Når al kurtiseringen er vel overstået, lægger hunnerne en masse æg i store geleklumper. Fru Frø kan lægge adskillige tusinde æg, og det kan man undre sig over, når man ser på den lille frø. Men æggene er ganske små, når hun lægger dem. Det er først, når de kommer ned i vandet, at de svulmer op. En slags ‘instant frø – tilsæt bare vand’.

Æggene bliver i løbet af en til to uger til haletudser – små, vimse skabninger, som det er fascinerende at følge, mens de udvikler sig til voksne frøer. Alle danske padder er fredet, men man må gerne indsamle æg og haletudser fra den butsnudede frø, så man kan studere dem, forudsat at de bliver sat ud igen.

Søskendekærlighed skal man ikke regne med at finde i haletudsernes verden. Er der mange konkurrerende haletudser, udskiller de største et stof, som får de mindre søskendes vækst til at gå i stå eller ligefrem slår dem ihjel. Men når de stærkeste har udviklet sig og er gået på land omkring sankthans, bruger de et par år til at vokse sig så store, at det næste forår er dem, der indleder knallerkoncerten i vandhullet.

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000