Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Grovæderi på kanten af vinteren | HABITAT:AARHUS

Grovæderi på kanten af vinteren

Grovæderi på kanten af vinteren

For mange fugle er efterårets komme signal til at drage videre. Det gælder ikke mindst de fugle, som lever af insekter, for eksempel svalerne, og som derfor har svært ved at finde føde nok om vinteren.

Men fru solsort og hendes artsfæller har ikke den slags bekymringer i efteråret. Tværtimod er de kortere og koldere dage signalet til ædegilder i den store stil, for selv om solsortene først og fremmest æder regnorm, snegle og insekter, er de glade for frugt og bær, og dem er der masser af i Danmark langt ind i vinteren.

Et af de mest populære bær er hvidtjørnens røde frugter. De har fra gammel tid, da de blev brugt i husholdningerne herhjemme, mange navne – hanetorn, kødbær og røde grise er nogle af dem og hentyder til både den buttede form og den lysende, røde farve.

Bærrene siges at være gode for hjertet, men skulle man ikke selv have lyst til at spise af dem, kan man roligt plante dem for fuglenes skyld. Og for biernes og andre insekter, som tiltrækkes af den store mængde nektar, som blomsterne disker op med.

Solsorten er i dag Danmarks mest almindelige fugl, og i efteråret får de danske fugle selskab af solsorte længere nordfra, når de trækker mod syd. Nogle bliver i Danmark vinteren over, andre trækker videre sydpå. I de fleste vintre er der rigeligt føde til dem, ikke mindst i parker og haver..

Og skulle det blive småt med frugt, tøver solsorten ikke med at vise sig på foderbrættet, hvor den kan spise stort set alt og jage andre væk, hvis den er i det humør. Men man tilgiver den gerne de grove manerer, når den i det tidligste forår igen begynder at synge.

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000