Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php:93) in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/sg-cachepress/core/Supercacher/Supercacher_Helper.php on line 46
Hvor foråret lugter af hvidløg | HABITAT:AARHUS

Hvor foråret lugter af hvidløg

Hvor foråret lugter af hvidløg

På milde vintre spirer de frem allerede i februar, de saftigtgrønne blade af ramsløg. Og ikke så længe efter kan løglugten blive så skarp, at man nærmest kan lugte Riis Skov, før man kan se den. Det kan være lidt distraherende at gå tur med hunden eller tage en morgenløbetur og begynde at tænke på bøf med stegte løg kort efter solopgang, men det grønne tæppe er så karakteristisk for skoven, at forårets løglugt er en del af charmen.

Myten er, at ramsløgene kom til Riis Skov med de spanske soldater, som blev indkvarteret i nærheden under Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet. Det er også forklaringen på, at både gaden og badeanstalten ved rutebilstationen hedder Spanien.

Men ramsløgene har soldaterne trods den populære forestilling ikke noget at gøre med. Det er en meget gammel plante i Danmark, og den har i hvert fald været her siden bondestenalderen. Nordens hvidløg kaldes ramsløg også, og fra at være en nærmest forhadt ukrudtsplante på grund af dens evne til at brede sig uhæmmet på god jord er den blevet en værdsat delikatesse, som kan bruges både som purløg og hvidløg.

Ram betyder skarp, og smagen er skarpere end de fleste løgs. Det latinske navn Allium urisinum betyder bjørneløg, og det menes at hænge sammen med, at bjørne godt kan lide blomsterløgene. Også vildsvin holder af dem.

Plukker man ramsløg, er det vigtigt, at man er sikker i sin sag. Alle dele af planten skal lugte af løg. Der er set dødelige forgiftninger i tilfælde, hvor ramsløg er forvekslet med høst-tidløs eller liljekonval.

000

onsdag d. 25. november

7°C

skydække

torsdag

9°C

fredag

6°C

lørdag

5°C

Tags

Instagram

    000