Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Kloge fuglehjerner | HABITAT:AARHUS

Kloge fuglehjerner

Kloge fuglehjerner

Vi har i århundreder troet, at intelligens var afhængig af hjernens størrelse. I dag ved vi, at det er forældet, blandt andet er nogle fugle på visse områder så kvikke som chimpanser, selv om deres hjerne er simplere og meget mindre end pattedyrs.

En af de klogeste fugle er kragen, som der efterhånden er lavet en række opsigtsvækkende forsøg med. Blandt andet har det vist sig, at kragerne forstår sig på tid og kan løse opgaver. I et af forsøgene blev et par krager lukket ind i et bur, hvor der var mad på bunden af et smalt glas. Ved siden af glasset lå to tynde metalstænger: en med en krog og en uden. Den hurtigste krage tog den krogede stang og fik lirket mad ud. Nummer to? Den formede selv en krog på den anden stang og fik også mad.

Det er karakteristisk, at sociale dyr ofte er kloge. Det kræver koordination og kommunikation at samarbejde, og krager kan kommunikere i sådan en grad, at nogle forskere mener, at de har et egentligt sprog og ikke bare forskellige kald. Blandt andet kan krager genkende mennesker, og har et menneske gjort noget, som de ikke bryder sig om, husker de det og undgår enten personen eller skælder ud, når vedkommende viser sig. Hvad mere er: De kan fortælle andre krager om det, så de gør det samme.

Kragerne er de senere år blevet mindre sky over for mennesker, og de er nu et almindeligt syn i byen, som her ved Tangkrogen. Måske fordi de har opdaget, at vi mennesker ikke jager dem som før i tiden, og at byen er fyldt med lækker mad, som det ikke er noget problem for en kvik krage at få fat i.

 

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000