Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Køerne vender tilbage | HABITAT:AARHUS

Køerne vender tilbage

Køerne vender tilbage

Hvad er nu det? Er det en flok køer, der går der? Herinde, midt i byen?

Det er mange år siden, der sidst har været græssende dyr i Aarhus. Men engang var det faktisk ikke noget særsyn. Da Vennelystparken blev etableret i starten af 1800-tallet fungerede den som græsningsområde for de lokale bønders kvæg. Og da Universitetsparken blev anlagt i 1933 lod man sig inspirere af de store engelske universiteter og lod fra maj måned 1934 20 får afgræsse parken.
Den tid er dog en saga blot. De græssende dyr er blevet forvist til arealer udenfor bygrænsen, hvor mange af dem græsser på intensive græsmarker og endnu flere står på stald hele året rundt. Men måske dyrene faktisk på vej ind i byerne igen. Der kommer næppe græssende dyr tilbage i Universitetparken, men på andre af byens grønne områder, er græsningen faktisk blevet genindført.
Et af de steder er Åbrinken. En grøn kile langs Aarhus Å, som består af enge med høj og tæt vegetation og tæt krat. Siden 2015 er arealet fra Søren Frichs Vej og ud til 3-broer blevet afgræsset med 4 køer af den hårdføre race Galloway. De skal æde sig vej gennem den tætte vegetation og sikre, at området ikke gror til. På den måde forbedrer de forholdene for mange af de plantearter, som lever på arealet og som ikke kan klare sig i konkurrencen med de store og hurtigtvoksende arter.
Den form for naturpleje, som kvægget udfører, er en mangelvare mange steder. At få det ind i byen, kan vise sig at være guld værd for den del af byens natur, det findes på de fugtige enge langs åen.

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000