Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Kragekollektiv for individualister | HABITAT:AARHUS

Kragekollektiv for individualister

Kragekollektiv for individualister

Kragerne er tidligt på færde i det tidlige efterårs første morgensol. Det er bare om at komme ud og tjene til føden, særligt når sommerhalvårets travle parringssæson med al dens stress og jag for at få ungerne fodret af og sikkert på vingerne er overstået.

I sommerhalvåret er kragerne ikke særlig sociale. De er glade opportunister, som protesterer, hvis andre vil tæt på deres mage, deres redested, deres spisekammer. “Glem det, kammerat. Tror du, det er et kollektiv?”

Men når vinteren nærmer sig, bliver krager og deres tætte slægtninge som råger og alliker sociale, og særligt de unge fugle samler sig ved aftentide i kæmpestore flokke og overnatter i samlet flok i dyreverdenens svar på lejrskolens sovesale, gerne i toppen af træerne.

Eksperterne har flere forklaringer på, hvorfor kragefuglene gerne vil sove sammen. Det ene bud er, at der er en form for sikkerhed i at være mange. Sover man helt alene, er der ingen til at holde øje med, om en sulten ugle eller mår nærmer sig.

Den anden forklaring er, at fuglene på den måde finder ud af, hvor det er bedst at hente føde. Hvis nabofuglen ser smækfed og lækker ud, kender den nok det gode sted, og så er det bare at holde øje med næste dag, hvor den flyver hen. Men det kan også godt være, at det er mindre lusket end som så. Måske deler fuglene ligefrem oplysninger med hinanden – forskning har vist, at de er i stand til at gøre det.

Og måske føles det bare varmt og rart og hyggeligt at sidde der i aftenskumringen og sladre løs. Altså indtil næste forår. Så opløses kragekollektivet for en stund.

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000