Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Lav sol over ormekrudt | HABITAT:AARHUS

Lav sol over ormekrudt

Lav sol over ormekrudt

Når alting er brunt og gråt, er det svært at huske, at Godsbanearealerne for få måneder siden var et sandt blomsterorgie, hvor dusinvis af forskellige sommerblomster konkurrerede om pladsen. Nu står der kun frøstande tilbage; her er det rejnfan, som rækker op mod den lave vintersol.

Som en af de sent blomstrende plantearter med rigelig nektar er den gule rejnfan særdeles populær blandt insekter. Men den indeholder også store mængder af æteriske olier, og den dufter stærkt.

Derfor har man i gamle dage brugt den som medicin. Rejnfan var effektiv til bekæmpelse af indvoldsorm, hvilket gav den det fede navn ormekrudt. Ligeledes havde den en vis virkning på infektioner.

Også i nyere tid har man fokuseret på rejnfans medicinske egenskaber, og forskerne har påvist, at nogle af stofferne i rejnfan faktisk virker mod visse sygdomme. I store koncentrationer kan planten dog give slemme forgiftninger, og den er heller ikke godkendt som naturlægemiddel.

Giftstofferne i planten har til gengæld givet den smukke bjergguldbille gode betingelser. Den kan i modsætning til andre insekter tåle planten. Desværre er den meget sjælden i Danmark, men forholdet mellem rejnfan og bille er et godt eksempel på, hvordan arter i naturen kan finde nicher – bjergguldbille kan gnaske løs af sin værtsplante uden at bekymre sig om mavepine og konkurrenter.

I gamle dage blev rejnfan også brugt til at holde ondskab væk, og i tordenvejr skulle man smide et par kviste på ildstedet, så ville røgen fra den brændende urt holde lynnedslag på afstand.

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000