Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Mødested mellem land, vand og by | HABITAT:AARHUS

Mødested mellem land, vand og by

Mødested mellem land, vand og by

Aarhus i dag breder sig langt uden for kigget her fra Riis Skov ned mod havnen, men engang var det den oprindelige bygrænse. Her sluttede byen, og bymarken begyndte.

Når man kommer nordfra, kan det stadig fornemmes, at man først på toppen af bakken for alvor kommer ind til byen. Husene bliver højere, her er kraner, skibe i havnen, travlhed og trafik – her mødes skov, hav og land. Og er vinden i det sydvestlige hjørne, bliver man også mødt af den berygtede, lidt beske lugt fra oliemøllen. Ikke al civilisation lugter lige behageligt.

Riis Skov har været en del af byen siden af slutningen af 1300-tallet, hvor dronning Margrete den Første overdrog den sydlige del af skoven til byen. Halvandet hundrede år senere sørgede Christian den Tredje for, at også den nordlige del af Riis Skov blev byskov.

Skoven har været vigtig for Aarhus, tømmeret herfra er blandt andet brugt til at bygge havnen. Ikke den havn som man nu kigger ned på fra skovens bakker, for den oprindelige havn lå et stykke inde i Aarhus Å. Først midt i 1800-tallet blev havnen flyttet ud til kysten.

Nogenlunde samtidig forsvandt den told, konsumptionsafgift, som borgerne ellers skulle betale, når de skulle ind i de danske købstæder. Hele Aarhus var omgivet af hegn og plankeværk og toldboder for at forhindre smugling, nu kunne de rives ned, og da handel og erhverv nogle få år senere blev sat fri, gik det for alvor fremad med Aarhus som handelsby.

Riis Skov blev efterhånden mest lystskov med egne udflugtsbåde og skovpavillon og var i lang tid byens eneste skovområde. Først i 1896 blev Marselisborgskovene offentlige. Men selv om Aarhus i dag har mange grønne områder, er Riis Skov stadig et af de mest populære.

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000