Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Naturen kommer ind med firetoget | HABITAT:AARHUS

Naturen kommer ind med firetoget

Naturen kommer ind med firetoget

På stationen ved Østbanetorvet står denne gule kurvblomst. Den hedder smalbladet brandbæger og er ikke oprindelig hjemmehørende i den danske natur. Arten stammer fra Sydafrika, men findes efterhånden en del steder i Danmark og resten af Europa.

Voksestedet her er typisk. Dens frø ligner mælkebøttefrø og flyver lige så godt som dem, så den spreder sig let, især langs med jernbanerne, hvor frøene hænger fast i de tog, der kører forbi. Desuden er der dejlig varmt på den stenede jord langs med skinnerne, og det er guf for denne plante.

 

Faktisk opdages nye arter i Danmark meget ofte på arealer med stor godstransport fra Sydeuropa. Det gælder f.eks. i Rødbyhavn på Lolland og på Godsbanen her i Aarhus, hvor smalbladet brandbæger også trives. På Godsbanen er der fundet flere sjældne arter i løbet af de seneste fem år. Det gælder f.eks. edderkoppen rubinrød seksøjespinder, der kun findes her og ved Kastrup Lufthavn, og græsarten bane-svingel, der har sit eneste kendte danske levested på netop Godsbanen.

 

Hundredvis af arter er de seneste årtier slæbt til Danmark af mennesker, uden at vi har tænkt over det. Den langbenede mejeredderkop som laver klistrede spind er f.eks. kommet hertil sydfra med tog og charterkufferter, særligt efter 1960.

 

Men mange arter har vi indført med vilje, blandt andet er skvalderkål formentlig bragt til Danmark af munke i middelalderen, der værdsatte den som lægeplante. Det er der en del haveejere, som ikke er dem specielt taknemmelige for.

 

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000