Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Naturens forsvindingsnummer | HABITAT:AARHUS

Naturens forsvindingsnummer

Naturens forsvindingsnummer

Tågen er naturens Houdini. Den svøber sig om landskabet, dæmper farverne, forstærker lydene, den fjerner konturer og horisonter, forvandler det velkendte til noget, vi bliver usikre på – en åben mark skaber den om til et intimt rum med hvide tågevægge, i den tætte skov dukker træerne først op, et efter et og dryppende af væde, når vi kommer helt hen til dem.

Særligt forår og efterår ruller tågen ind over Aarhus. Tåge er skyer, som når helt ned til jorden, og den opstår, når varm og fugtig luft køles ned og fortættes. Bor man i Aarhus, kender man til, hvordan en lovende forsommerdag med høj sol pludselig forvandles til en klam omgang, fordi havgusen i løbet af formiddagen lukker solen ude. Gus er et gammelt ord, som er nært beslægtet med at gyse, og gyse gør man, når gusen ruller ind, for luften er blevet kølet grundigt ned derude over havet.

Tågens evne til at forvandle selv et læskur til et sted, som emmer af mystik, har skabt mange myter. Når tågen breder sig over en sø eller en lavning ved aftentide, er det mosekonen, som brygger, og ifølge gammel overtro er hekseringe – ringe af paddehatte – sporene efter elverfolk, som har danset i nattetågen. Smukke elverkvinder kunne lokke unge mænd ud i tågede moser og derefter selv opløses som tåge, når staklen rakte ud efter hende.

Meteorologerne skelner mellem tåge og dis, hvor tåge er det tætteste, men vi har også rimtåge, em, gus, dunst og dræ, som er tåge dannet af pollen – vores sprog afspejlede engang, at vi var tæt på naturen og havde mange ord til at beskrive den. De fleste af dem er ved at forsvinde … som tåge på en solskinsdag.

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000