Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php:93) in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/sg-cachepress/core/Supercacher/Supercacher_Helper.php on line 46
Plads til alle? | HABITAT:AARHUS

Plads til alle?

Plads til alle?

Der er trængsel i revner og sprækker, når harlekinmariehønsene putter sig for vinteren. De buttede mariehøns kommer i mange farvevariationer, og de kan være svære at kende fra andre mariehønsearter. Men finder man en større gruppe mariehøns, som overvintrer indendøre, kan man være næsten sikker på, at det er harlekin. De fleste andre arter overvintrer ude.

De spraglede mariehøns kommer fra Østasien og blev første gang set i Danmark for ti år siden. Formentlig har de været indført som biologisk skadedyrsbekæmpelse, men selv om de er effektive til at holde bladlus nede, kan de selv blive skadedyr nu.

Når arter, som ikke hører hjemme i Danmark, breder sig stærkt og udkonkurrerer de lokale arter, kalder vi dem invasive. Sådan bliver harlekinmariehønen nu opfattet af Miljø- og Fødevareministeriet, som ønsker mariehønen bekæmpet. Det skyldes erfaringer fra Storbritannien, hvor harlekinmariehønen i stort omfang har trængt andre mariehønsearter tilbage.

Det er med til at gøre naturen mindre mangfoldig. Godt nok får dansk natur en ny indbygger, men hvis der samtidig forsvinder flere, som hører naturligt hjemme, bliver det samlede resultat negativt. Dertil kommer, at flere invasive arter kan fremkalde allergi, når de kommer til områder, hvor de ikke har været før, og det gælder også harlekinmariehønen.

Og skulle den mariehøne være den eneste tilbage herhjemme, vil det blive et problem, hvis den rammes af sygdom. Så er der pludselig for få mariehøns til at gnaske bladlus. Naturen er mest robust, når den er mangfoldig.

000

tirsdag d. 27. oktober

9°C

spredt skydække

onsdag

12°C

torsdag

11°C

fredag

11°C

Tags

Instagram

    000