Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Skøn eller skurk? | HABITAT:AARHUS

Skøn eller skurk?

Skøn eller skurk?

Sælerne er igen blevet et almindeligt syn, selv helt tæt på byen. De var ellers stort set fortrængt fra de danske farvande, inden de blev fredet, og siden har særligt den spættede sæl bredt sig. Det gælder også Danmarks største rovdyr, gråsælen, der igen er begyndt at yngle i Danmark, omend langt mere spredt.

Mange synes, at sælerne med deres store hundeøjne og runde hoveder ser nuttede ud, men spørger man fiskerne, er det så som så med nuttetheden. Sælen er et særdeles effektivt rovdyr, som også tager fisk fra garn og ruser, hvis de får mulighed for det. En slags ræv i hønsegården, bare under vandet.

Konflikten er et eksempel på, at det kan være svært at give naturen plads. Sælen lever af fisk. Men det gør fiskerne også, og derfor ser mange den som et skadedyr, som burde holdes nede. De store gråsæler – de kan veje op til 300 kg – kan på kort tid snuppe det meste af en fangst.

Men uanset hvilken holdning man ellers måtte have til sælen, er den et fascinerende pattedyr, som er fuldstændig tilpasset livet i og på vandet. Hvor søløver på deres luffer kan bevæge sig forholdsvis hurtigt rundt på land også, kan sælerne kun mave sig nogle få meter, og derfor foretrækker de at blive tæt på vandet, så de hurtigt kan komme væk.

Er de langsomme på land, er de til gengæld lynhurtige i vandet, hvor de kan svømme med 35 kilometer i timen. Til sammenligning kan en svømmer som OL-guldvinderen Michael Phelps snige sig op på godt 7 kilometer i timen, så der er fart på, når den strømlinede sæl jagter fisk i Aarhusbugten.

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000