Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Sort eller rødt? | HABITAT:AARHUS

Sort eller rødt?

Sort eller rødt?

Det oprindelige danske egern er sort, ikke rødt. Når vi alligevel ser røde egern overalt, er det, fordi de i stor stil blev udsat i begyndelsen af 1900-tallet, og de har fortrængt de sorte egern – eller rettere: De har blandet sig i så stor stil, at der i dag kun er ganske få helt sorte egern tilbage. De fleste mørke egern som på fotoet her er blandinger.

De sorte egern har genetisk mere til fælles med egern i Italien end med det røde egern, og det får nogle biologer til at mene, at det sorte egern oprindeligt er vandret op fra Sydeuropa, efterhånden som træerne bredte sig efter sidste istid for mere end 10.000 år siden.

Det sorte egern er nu genstand for en redningsaktion, hvor Langeland er blevet udset til at være et reservat for det. Her er der ikke andre egern, som det kan blande sig med, og de foreløbige meldinger er, at det går godt.

Redningsaktionen er et eksempel på, at vores syn på egernet har ændret sig markant de seneste knap 100 år. Egernet er blevet betragtet som et skadedyr på linje med rotter, og der har været jagttid året rundt. I løbet af 80’erne faldt bestanden drastisk, og i 1994 blev egernet totalfredet.

Paradoksalt nok er det indførte, røde egern nu truet af endnu en indvandret fætter, det grå egern. Det hører ikke oprindeligt hjemme i Europa, men i USA, og de steder i Europa, hvor de grå egern yngler, har de stort set udryddet det røde egern. Det er blandt andet tilfældet i Storbritannien. Derfor skal man indberette det til Naturstyrelsen, hvis man ser et gråt egern.

Røde egern kan også se grå ud, men det ægte grå egern er større, sidder ofte på jorden og mangler det de europæiske egerns øreduske.

000

onsdag d. 2. december

3°C

skydække

torsdag

3°C

fredag

4°C

lørdag

7°C

Tags

Instagram

    000