Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Standhaftig frøstand | HABITAT:AARHUS

Standhaftig frøstand

Standhaftig frøstand

Når blomsterne er visnet, og farverne falmet, gør de fleste af dem ikke meget væsen af sig.

Men nogle blomster får frøstande, som står en stor del af vinteren og ligner små, sirlige kunstværker og holder stand mod frost og sne og regn og trafik, indtil de nye knolde en tidlig forårsdag bryder gennem jorden og strutter af sprødhed.

Vores skærmplanter har nogle af de mest imponerende frøstande, og på billedet er det formentlig pastinak. Den er ikke oprindeligt dansk, men er som mange andre af skærmplanterne bragt hertil som lægeurt i Middelalderen.

Skærmplanter ligner hinanden. Som navnet siger, sidder blomsterne i store skærme, og de er ofte nuancer af hvidt med grønt, gult eller rosa skær. Mange af dem er blandt de vigtigste nektar- og pollenkilder for vilde bier, svirrefluer og andre insekter. Men vi bruger dem også selv, som nogle af vores mest værdsatte spise- og krydderplanter: dild, persille, fennikel, persillerod, gulerod, kørvel, løvstikke, anis, koriander og kommen er bare nogle af dem.

Men nogle er dødbringende giftige – skarntyde kender mange som den gift, filosoffen Sokrates blev beordret til at slå sig selv ihjel med. I dag mener forskere, at det nok har været gifttyde, som også findes i Danmark og formentlig er den giftigste blomsterplante, vi har herhjemme. Man skal altså ikke samle skærmplanter ind til mad, hvis man ikke er sikker på, hvilke det er.

En af de nyeste skærmplanter, som er kommet til Danmark, er koriander, der både som frø og friske blade er nærmest uundværlig i mange asiatiske retter. Der er dog en del mennesker, som afskyr den. Forskning tyder på, at de har særlige gener, som gør koriander næsten uspiselig for dem.

000

lørdag d. 5. december

4°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000