Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php:93) in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/sg-cachepress/core/Supercacher/Supercacher_Helper.php on line 46
Styr på naturen | HABITAT:AARHUS

Styr på naturen

Styr på naturen

Hvad er natur? Umiddelbart er det let nok at svare på: Det er vores fysiske verden og alt, hvad der er i den: Bjerge, bakterier, mennesker, planter, mos, svampe, dyr, regnbyger, ørken … for så vidt er alt, hvad der er på vores planet natur.

Men så er det alligevel svært, for hvis alt er natur, hvorfor opfatter vi så noget som mere naturligt end andet? Hvorfor er en dansk skov eller en kornmark i nogle mennesker øjne ikke natur, mens det for mange andre er selve indbegrebet af at være ude i naturen?

De mange og forskellige betydninger vi hver især lægger i ordet natur betyder noget for den måde, vi behandler naturen på. Hvis vi opfatter en dyrket kornmark som naturlig, er der ingen grund til at begrænse opdyrkningen af verdens i forvejen mest intensivt dyrkede land.

Hvis vi derimod mener, at naturen skal have plads på egne betingelser, at vi mennesker skal lade naturen udfolde sig, uden at vi skal have noget ud af det, at naturen og dens mylder af arter har en værdi i sig selv – så bliver vi nødt til at afsætte plads til det, hvor vi blander os minimalt.

Det bliver naturen ikke smuk og velordnet af. Vi har vænnet os til, at naturen i Danmark er et ordentligt sted, og vi bliver forbavsede og måske endda forargede, hvis der er et hjørne af parken, hvor græsset har fået lov at gro højt, eller en del af skoven hvor døde træer får lov at ligge og rådne op til glæde for insekter, fugle og et væld af andre arter. Hvor nogle mennesker ser vilde blomster og glæder sig, ser andre ukrudt og bliver triste.

Vi vil pynte og forædle og udvælge som på Aarhusidyllen her. Smukt er det. Men er det natur?

000

tirsdag d. 27. oktober

9°C

skydække

onsdag

12°C

torsdag

11°C

fredag

11°C

Tags

Instagram

    000