Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Uventede gæster i varmere vande | HABITAT:AARHUS

Uventede gæster i varmere vande

Uventede gæster i varmere vande

Det er stadig et sjældent syn at se en delfin plaske rundt i Aarhusbugten,
men de senere år er den blevet mere almindelig i de indre danske farvande,
og i 2016 har der blandt andet været delfiner i Storebælt, Lillebælt,
Øresund, Aarhusbugten og Roskilde Fjord.

Den er ikke en ny gæst. Fra arkæologiske udgravninger ved vi, at der i hvert fald har været delfiner i Danmark i 9.000 år, men i lange perioder har den været fraværende.

Når den begynder at dukke op igen, skyldes det formentlig blandt andet, at klimaforandringerne også slår igennem på havtemperaturerne. De er blevet højere, og delfinen foretrækker lunere vand end fætteren marsvinet, som er langt mere almindelig. Der er omkring 20.000 marsvin ved vores kyster herhjemme, og det er også den eneste hvalart, som yngler i Danmark.
Delfinen på billedet er en såkaldt almindelig delfin, selv om den altså er en
ualmindelig gæst. Tidligere har der også været øresvin i Aarhusbugten.

Øresvin er den delfinart, de fleste kender – TV-seriens ‘Flipper’ var et øresvin. Mens de højere havtemperaturer tiltrækker eksotiske gæster som delfinen og den store klumpfisk, der også er blevet hyppigere i Danmark, er de med til at få andre dyr til at søge væk. Blandt andet er vores sildebestande blevet mindre, for silden foretrækker koldt vand. Det samme gælder torsken.

Så når vi skal have fisk på bordet fremover, skal vi vænne os til, at den lokale fangst meget vel kan være ansjoser og sardiner i stedet for de fisk, vi ellers betragter som traditionel, dansk mad.

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000