Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /home/habita84/public_html/wp-includes/pomo/entry.php on line 93

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/habita84/public_html/wp-content/plugins/wp-foto-vote/includes/notice/class-admin-notice-helper.php on line 37
Vilde duer i byens bjerglandskab | HABITAT:AARHUS

Vilde duer i byens bjerglandskab

Vilde duer i byens bjerglandskab

Kig op i byen. Hvad ser du? Høje bygninger, skilte, lys, reklamer, vinduer med mennesker. En by er indbegrebet af kultur, menneskeskabt som den er.

Men vores tamduer ser noget andet. De ser et klippelandskab, som ikke er meget anderledes end de bjergegne, de som art oprindeligt kommer fra. Hvor vi ser vindueskarme og tage og altaner, ser de klippehylder, som er gode redepladser. Tamduen nedstammer fra klippeduen, og de er stadig så nært beslægtede, at de kan yngle sammen.

 

Tamduerne er ikke så tamme endda. De er efterkommerne af oprørske duer, som gennem tiden er undsluppet dueslagene, hvor de er blevet holdt som brev- eller væddeløbsduer. Nu lever de forvildet i tusindvis på byernes havnearealer, hvor de blandt andet spiser spildkorn, og når der ikke er mere spildkorn, drager de ind i byerne i jagten på madrester.

 

Brødkrummer er i høj kurs, og derfor har tamduerne vundet navnet pølsevognsgribbe. Her kan børn og voksne komme ganske tæt på fuglene, som umiddelbart virker tillidsfulde, men som med et vældigt rabalder bliver luftbårne, når de fornemmer en fare.

 

Hidtil har duerne nu ikke haft mange naturlige fjender i byens bjerglandskab. Sammen med den lette adgang til føde er det hovedforklaringen på dens succes som byfugl. Men de senere år har det ændret sig dramatisk for havnens duer, for planetens hurtigste dyr, vandrefalken, har slået sig ned i området. Den kan styrtdykke med en hastighed på helt op til 390 kilometer i timen, og den kan sagtens ondulere en due eller en fed sølvmåge.

 

000

lørdag d. 5. december

3°C

skydække

søndag

5°C

mandag

7°C

tirsdag

5°C

Tags

Instagram

    000